5 TIPS UNTUK ELAK PENYAKIT KRONIK SUPAYA TAK MENEMPAH MAUT

7:21 PM

Sekarang ni dah musim el nina kan? Tapi, terasa jugak bahang kepanasan walaupun hujan akan ada setiap hari.

Bila cuaca tak menentu, ramai antara kita akan mudah jatuh sakit disebabkan sistem imunisasi tubuh yang tak kuat.
Oleh itu, 5 tips ni mampu membantu tubuh badan  dari penyakit seperti demam dan selesema yang mengganggu aktiviti seharian kita.

● Makan makanan 3 warna

Sayuran dan buah berwarna merah, oren, kuning dan hijau kaya dengan karoteno yang membantu sel imunisasi dalam melindungi badan dan membunuh virus. Selain itu, makanan ni juga kaya dengan antioksidan serta Vitamin A dan C yang mampu memperkuatkan sel dari dijangkiti oleh bakteria.

● Perbanyakkan pengambilan protein

Asid amino dalam protein mampu menjadi pelindung pada sistem imunisasi yang menghasilkan darah putih dan zat antibodi. Para wanita memang digalakkan mengambil 50 gram protein setiap hari untuk kekal cergas seperti ikan, daging tanpa kulit, telur, kekacang dan produk soya.

● Kurangkan mengambil makanan berlemak

Makanan berlemak boleh menjejaskan sistem imunisasi kita. Apabila pengambilan lemak dikurangkan, sel T lymphocytes akan berfungsi dengan baik hingga mampu menghalang jangkitan penyakit.

Paling bagus anda ambil lemak tak tepu seperti avokado, minyak zaitun dan kekacang sebanyak 20% hingga 30% setiap hari. Elok untuk jantung dan elak kolesterol jahat tauu..

● Ambil makanan dari sumber bakteria baik

Produk yang ada probiotik memang boleh mencegah atau mengurangkan masalah gastrointestinal, urogenital dan masalah pernafasan. Contohnya seperti yogurt atau minuman berkultur

● Elakkan tidur lewat malam

Tubuh yang cukup tidur memang akan rasa segar dan bertenaga. Ada kajian menyatakan wanita yang mempunyai cukup waktu rehat dan tidur memiliki sel darah putih yang banyak untuk melindungi tubuh dari jangkitan penyakit.

RESVERATROL DALAM VIVIX UNTUK ANTIBODI BADAN JADI KUAT?

Vivix ni ada campuran unik 4 jenis botani iaitu Polyganum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan kandungan resveratrol dan polifenol tau.

Ada kajian menunjukkan resveratrol ni mempunyai pelbagai manfaat pada kesihatan termasuklah membantu mengurangkan risiko penyakit degeneratif atau sakit akibat penuaan.

Resveratrol ni sejenis antioksida yang boleh didapati pada tumbuhan, buah buahan manakala kulit anggur mempunyai kandungan resveratrol yang tinggi. Disebabkan itulah resveratrol dalam Vivix mampu bertindak sebagai pelindung tubuh dari penyakit untuk memelihara sel sel badan daripada jangkitan virus dan bakteria.

Resveratrol juga terbukti dapat menentang penyakit kanser in vitro di semua peringkat samada dari permulaan, penggalakan dan kemaraan kanser. Hebat kan?

Jadi..pengambilan makanan yang betul dan sihat termasuklah supplement seperti Vivix sememangnya menjamin kesihatan yang lebih baik. Tapi, jangan lupa pula untuk lebih aktif seperti buat aktiviti fizikal seperti mengemas atau berjalan kaki untuk mantapkan kesihatan tubuh.

You Might Also Like

0 Pengomen

Assalammualaikum / Hai...

Sila tinggalkan jejak anda kat sini..Nanti saya boleh blogwalking!:)

Terima Kasih.

FOLLOW US

:: GENG GOOGLE ::