CARA MERAWAT DAN MENGECUTKAN OVARIAN CYST TANPA PEMBEDAHAN

7:56 PM

Ovarian cyst atau sista ovari ni merupakan kantung yang berada dalam kilang telur ovari.
Ovarian cyst seperti ini dikenali sebagai 'Functional Ovarian Cyst'. Cyst ini mengandungi ovum atau telur wanita dan ia akan pecah untuk mengeluarkan ovum apabila mencapai saiz lebih kurang 20mm @ 2cm diameter.

Apabila ovum telah keluar dari ovarian cyst yang pecah ini, jadi tiada lagi ovarian cyst pada diri anda. Pada kitaran haid yang berikutnya, ovarian cyst yang baru pula akan muncul dan mempunyai fungsi yang sama. Cyst yang pecah ini dinamakan sebagai 'follicle'

Secara amnya, apabila saiz ovarian melebihi 20mm @ 2 cm diameter dan tak pecah, maka ia tidak akan memberi masalah pada kesihatan.Kewujudan cyst akan memberi masalah apabila cyst tersebut tidak pecah dan semakin membesar  dalam kilang ovari.


www.bysyiraishak.blogspot.comSIAPA YANG BERISIKO MENDAPAT OVARIAN CYST?

Sebenarnya cyst pada ovari memang wujud pada wanita yang sihat dan subur. Cuma, ia mungkin merbahaya jika membesar dalam kilang ovari pada golongan wanita yang lebih berusia kerana cenderung mempunyai simptom kanser.

GEJALA OVARIAN CYST

Kebanyakan ovarian cyst tidak menunjukkan sebarang  gejala. Cuma anda akan mengalami ketidakselesaan perut jika cyst tersebut membesar hingga menganggu pundi kencing.

Lagi satu,jika ketumbuhan cyst tu membesar, perut anda akan sedikit buncit dan ada ketulan di bahagian bawah perut.

Contoh simptom mungkin anda menhadapi ovarian cyst :
  • Tekanan ke atas pundi kencing menyebabkan anda membuang air kecil lebih kerap
  • Sering muntah atau loya
  • sakit semasa membuang air besar
  • kerap atau sukar membuang air kecil
  • terasa bahagian perut sedikit penuh dan tidak selesa
  • terasa ganjil pada ari-ari
  • sakit ketika melakukan hubungan seks


KAITAN KESUBURAN DENGAN OVARIAN CYST

Kebanyakan kes ovarian cyst tidak mengganggu kesuburan seseorang wanita apetah lagi untuk merancang kehamilan.

Sebaliknya,jika cyst tersebut besar dan perlu dikeluarkan atas nasihat doktor, pembedahan laparoskopi boleh membantu untuk meningkatkan kesuburan seseorang wanita. Walaubagaimanapun, ia bergantung juga pada ciri-ciri cyst, keputusan darah dan mungkin beberapa faktor berkaitan tahap kesihatan.

RAWATAN UNTUK OVARIAN CYST

Ovarian Cyst ni memang tak boleh dielakkan dan sememangnya wanita yang sihat mempunyai cyst dalam kilang ovari.

Cuma, Kebanyakan wanita sedar mereka ada ovarian cyst selepas menjalani ujian kesuburan melalui ujian ultrasound. Ovarian cyst yang normal akan membesar dan pecah untuk mengeluarkan telur ovum ketika ovulasi. 

Rawatan untuk penyakit ini sememangnya bergantung kepada jenis cyst yang dialami. Jika sseseorang wanita mempunyai ketumbuhan 'Follicular Cyst' atau 'Corpus Luteal  Cyst' doktor akan memantau dahulu samada cyst tersebut semakin membesar ataupun bertukar bentuk sebelum membuat rawatan lebih lanjut.

Jika cyst tersebut didapati semakin serius, pembedahan perlu dilakukan untuk membuang cyst dari mengganggu tahap kesihatan wanita. 

CARA MERAWAT CYST YANG SEMAKIN MEMBESAR TANPA PEMBEDAHAN

Pembedahan membuang cyst bukanlah satu cara untuk merawat Ovarian Cyst. Jika ia tidak membesar melebihi 5cm, doktor akan memantau dahulu keadaan pesakit.

Oleh itu, anda mungkin boleh mencuba Tonik Ajaib untuk mengurangkan pembesaran Ovarian Cyst dari menjadi lebih besar.

www.bysyiraishak.blogspot.com
Cyst mengecut dari 3.8 cm ke 2.5 cm sebelum scan. Doktor mengalakkan makanan tinggi antioksida untuk mengecutkan cyst yang membesar

www.bysyiraishak.blogspot.com
Ada cyst sebesar 3.2 cm dan mengecut. 


Secara kesimpulannya, setiap wanita wajib untuk menjaga kesihatan masing masing dan sering membuang pemeriksaan kesihatan di mana mana klinik mahupun hospital. Pengambilan makanan dan supplement tinggi antioksida sangat bagus dalam penjagaan kesihatan yang optimum terutamanya apabila melibatkan bahagian rahim wanita.


----------------------------------------------------------------------http://drzubaidi.com/blog/adakah-ovarian-cyst-merbahaya/
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases_conditions/hic_Ovarian_Cysts
http://www.nhs.uk/Conditions/Ovarian-cyst/Pages/Introduction.aspx
http://www.healthline.com/health/ovarian-cysts#Types2
http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ovarian-cysts/basics/symptoms/con-20019937

------------------------------------------------------------------------

Pertanyaan dan konsultasi, sila hubungi :


You Might Also Like

0 Pengomen

FOLLOW US

:: GENG GOOGLE ::