PENYEBAB UTAMA WANITA SUSAH HAMIL WALAUPUN BARU 2 TAHUN BERKAHWIN

10:24 AM


Dah lama kahwin tapi masih tidak mengandung?

Tapi ada juga yang masih baru berkahwin mengalami masalah yang sama walaupun tidak merancang kehamilan.Isu ketidaksuburan sering menjadi isu utama jika pasangan tersebut tidak dikurniakan anak. 

Selalunya isu yang paling biasa kita dengar adalah ketidakseimbangan hormon yang boleh mempengaruhi ovulasi.
                                                
from mayoclinic.org

Pada setiap kitaran haid, telur akan dilepaskan oleh salah satu ovari untuk tujuan ovulasi. Telur akan bergerak ke dalam tiub falapio. 

Jika persenyawaan terjadi, sperma yang sudah ejakulasi ke dalam faraj perlu berenang hingga ke rahim dan  ke dalam tiub falapio untuk satu sperma menembusi telur. Telur yang disenyawakan akan bergerak ke dalam rahim.

Seterusnya, akan berada dalam lapisan endometrium.

PENYEBAB WANITA TIDAK SUBURAda beberapa masalah yang mengurangkan  atau mengganggu percubaan hamil :

GANGGUAN OVULASI

 • Gangguan ovulasi ni maksudnyaia menghalang atau mencegah ovari daripada membebaskan telur
 • Masalah ini disebabkan ketidakseimbangan hormon atau mungkin gagal untuk melepaskan hormon  dengan baik
 • Contohnya : sindrom polisistik ovari iaitu berkaitan dengan ovari yang menghasilkan terlalu banyak hormon testostron lelaki atau hyperprolactinemia iaitu terlalu banyak prolaktin ( hormon yang merangsang pengeluaran susu ibu)
 • Punca lain yang menggangu ovulasi seperti perubahan ketara dalam berat badan, senaman berlebihan,kecederaan atau penyakit lain.

GANGGUAN TIUB FALAPIO

 • Kerosakan pada tiub falapio boleh menghalang persenyawaan antara sperma dan telur.
 • Antara sebab sebab lain menganggu tiub fallapio adalah keradangan tiub falapio, pernah mengalami kehamilan luar rahim, kehadiran parut akibat pembedahan dan endometriosis ( pertumbuhan sel sel lapisandi luar rahim)

ENDOMETRIOSIS


ihsan dari pak google

 • Endometriosis ialah pembangunan tisu rahim yang tumbuh di lapisan  luar rahim. Antara gejala endometriosis termasuk sakit perut, period yang lama, pms dan kemandulan. 
 • Contoh di luar rahim adalah tiub falapio, ovari, pundi kencing atau usus yang boleh menyebabkan wanita tidak sesuai untuk hamil.

PERUBAHAN KEPADA UTERUS ATAU SERVIKS

 • Parut pembedahan, tersumbat atau mengalami keradangan akan menghalang sperma masuk ke serviks untuk mendapatkan telur.
 • Fibroid juga boleh menjadi salah satu punca kepada keguguran dan ketidaksuburan.


  ihsan dari pak google

PCOS ( Polysyctic Ovarian Sindrom)


Ihsan dari pak google

 • PCOS ni merupakan salah satu daripada gangguan hormon di mana ianyan terbentuk di dalam ovari.
 • Ada kebanyakan kes PCOS ni mengaitkan tahap hormon lelaki yang tinggi dalam badan hingga mampu mengganggu ovulasi dan menyukarkan kehamilan.

UMUR YANG LEWAT


 • usia yang lewat memang meyukarkan kehamilan dan kesuburan pasangan
 • So, kalau korang dah melepasi 36 tahun ke atas, pastikan mendapat khidmat nasihat doktor especially jika akorang hamil selepas usia 40 tahun. Ada banyak komplikasi boleh terjadi jika hamil lewat usia.

MASALAH TIROID

 • Gangguan kalenjar tiroid samada hormon tiroid terlalu banyak ( hipertiroidisme) atau sedikit ( hipotiroidisme) boleh mengganggu kitaran haid normal atau menyebabkan kemandulan.

KELEBIHAN VIVIX UNTUK KESUBURAN


Resveratrol di dalam Vivix ni merupakan sebatian antipenuaan dan antioksidan yang kuat berbanding antioksidan dari sumber lain.

Resveratrol dalam Vivix mempunyai peranan dalam memelihara tahap kesuburan wanita mahupun lelaki.

Ia melindungi sel sel telur yang yang tidak matang supaya mempunyai peluang yang tinggi untuk hidup, membesar dan berjaya untuk disenyawakan untuk menjadi benih yang baik.

Bila sel telur sihat, potensi untuk setiap pasnagan untuk subur dan mendapatkan anak adalah sangat tinggi jika sel dalam badan tidak rosak akibat radikal bebas.


Anda salah seorang yang mengalami masalah ini?

Segeralah berjumpa pakar perubatan untuk mengetahui kondisi anda untuk hamil selain amalkan Vivix untuk menyihatkan sel dalam badan agar lebih sihat dan cergas.----------------------------------------------------------------------

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 
 Whatsapp / SMS : 
 Founder of Calla Donita : SSM 00251****-P
Syira Ishak 014 634 2040 
Projek Calla Donita

bysyiraishak.blogspot.my

You Might Also Like

0 Pengomen

Assalammualaikum / Hai...

Sila tinggalkan jejak anda kat sini..Nanti saya boleh blogwalking!:)

Terima Kasih.

FOLLOW US

:: GENG GOOGLE ::