APA ITU KOLAGEN?

9:00 PM

Sana sini orang dok sibuk mengenai kolagen. Selalunya kita dengar orang ambil kolagen melalui suntikan. Ada juga dulu dulu femes dengan rumpai laut yang dapat buatkan kulit kita makin cantik dan tegang.


Ihsan dari Pak Google



Walau apa jua cara kita dapatkan kolagen tu, pastikan ia selamat dan halal. Jangan disebabkan nak cepat tegang, awet muda dan cantik, kita abaikan keselamatan dan kebersihan produk tu untuk kegunaan kita. Dan yang penting, bahannya mestila HALAL. Gunakan tanpa waswas!

Apa sebenarnya kolagen ni?

Sebenarnya, kolagen membentuk kira-kira 30% daripada protein dalam badan.
Kolagen terdapat dalam tisu berserat seperti kulit, ligamen dan tendon,dalam tulang, saluran darah, kornea mata dan juga di dalam usus. Kolagen juga terdapat dalam keratin seperti rambut dan kuku, rawan sendi, gigi, hati, tulang sumsum dan tisu serta organ seperti buah pinggang, jantung serta sistem limfa.

Ihsan dari Pak Google

Kolagen adalah penting untuk menguatkan salur darah dan memberi keanjalan dan kekuatan kulit.Dalam erti kata lain,ia menyokong sebahagian besar sel sel badan untuk memberikan struktur, kekuatan dan kekenyalan pada kulit dan tisu badan. 

Ihsan dari Pak Google

Seiring dengan pertambahan usia, penurunan pengeluaran kolagen juga makin berkurangan dan ini menyebabkan struktur kulit mula berubah. Sebab itulah bila kita dah masuk umur 40-an, kita akan mula nampak kedutan kulit, kulit leher macam melondeh sikit, garisan di sekitar mata serta mulut. Nampak tak perbezaan kulit baby atau kanak-kanak yang licin dan gebu? Itu tandanya mereka mempunyai kandungan kolagen yang tingi pada kulit mereka.

Ihsan dari pak Google

Di dalam pasaran, kolagen didatangkan dari pelbagai sumber, antaranya :
  • haiwan laut ( ikan, gamat, sirip jerung)
  • haiwan darat ( porcin origin dari babi, bovine dari lembu)
  • tumbuhan (contohnya kacang soya, buahan citrus)
  • manusia (plasenta, janin yang digugurkan)

Dalam banyak banyak sumber kolagen, antara sumber kolagen terbaik ialah kolagen bersumber ikan laut dalam  kerana mempunyai nilai protein yang tinggi dan jauh daripada pencemaran serta berdaya tahan.

Ihsan dari Pak Google


Dan yang paling best, Shaklee Collagen Powder (SCP) telah menggunakan sisik ikan merah sebagai kandungan utama dalam menghasilkan kolagen yang bermutu tinggi.





Kenapa ikan merah dijadikan sebagai kolagen?

  • penyerapan lebih tinggi
  • hidup dalam keadaan laut yang mempunyai pencemaran yang rendah
  • tahan lasak kerana boleh menahan tekanan sehingga 20 paun 
  • boleh bertelur dan hidup bebas dalam lautan dalam
  • elastik dan membantu kulit lebih tegang dan anjal.

Disebabkan ciri ciri diatas, kolagen shaklee ni sangat sangat istimewa. Ditambah pula ia memang dah terbukti dapat memperbaiki tekstur kulit wajah dan mengurangkan kedutan.







Nak beli atau order SCP menggunakan kad kredit atau debit?
meh click2 je kat link bawah ni dan korang boleh terus membuat pembelian di lama web Shaklee!
Tak perlu dah tunggu waktu gaji untuk kelihatan cantik menawan. Just di hujung jari je :)





                                         



Sumber:


  • http://www.news-medical.net
  • Medical News Today


Whatsapp 014-6342040

You Might Also Like

0 Pengomen

Assalammualaikum / Hai...

Sila tinggalkan jejak anda kat sini..Nanti saya boleh blogwalking!:)

Terima Kasih.

Not A StoryTeller

Not A StoryTeller

FOLLOW US

:: GENG GOOGLE ::