RAWAT KANSER RAHIM SEBELUM DIBUANG HINGGA TAK BOLEH MENGANDUNG LAGI

4:53 PM'Di Malaysia, kanser rahim adalah paling tinggi di kalangan wanita yang berusia 60-69 tahun dengan  kadar 29.7 di dalam 100,000 populasi. Ianya  didapati lebih kerap berlaku di kalangan wanita berbangsa Cina dan India jika dibandingkan dengan wanita berbangsa Melayu.'

Kanser rahim atau kanser endometrium adalah kanser yang bermula dalam endometrium, atau lapisan dalaman rahim yang berongga, berbentuk pir dan merupakan organ untuk sistem pembiakan wanita. Ia kadang-kadang juga dirujuk sebagai kanser rahim


Kanser rahim atau kanser endometrium bermula pada lapisan sel yang membentuk lapisan dalam (endometrium) rahim.Kanser rahim atau  endometrium ni biasanya berlaku selepas menopaus apabila dah diagnosis.
 
Kanser rahim atau kanser endometrium sering dikesan pada peringkat awal kerana ia kerap menghasilkan gejala pendarahan vagina yang abnormal hingga menyebabkan pesakit mendapatkan rawatan awal dari pakar ginekologi. Jika kanser rahim ni ditemui awal, pembedahan buang rahim biasanya dapat menyembuhkan pesakit.FAKTOR RISIKO KANSER RAHIM

Punca sebenar kanser rahim ni  memang samar samar, tetapi terdapat beberapa faktor risiko tertentu yang dikaitkan dengan penyakit ini. Kebanyakan faktor-faktor risiko  dikaitkan dengan keseimbangan antara hormon estrogen dan progesteron. Beberapa faktor risiko lain termasuklah:

 • Diabetes
 • Wanita yang mengambil hormon estrogen yang  berpanjangan
 • Sejarah polip endometrium
 • Kemandulan (ketidakupayaan untuk hamil)
 • Haid yang tidak konsisten atau tetap
 • Mengambil Tamoxifen iaitu ubat untuk rawatan kanser payudara
 • Belum pernah mengandung
 • Obesiti
 • Sindrom ovari polisistik (PCOS)
 • Bermula haid pada usia yang awal (sebelum umur 12)
 • Menopaus selepas umur 50 tahun

 GEJALA KANSER RAHIM


Antara tanda tanda dan gejala-gejala kanser rahim atau endometrium :
 
• Pendarahan faraj selepas putus haid
• Pendarahan faraj di antara menses
• Discaj/lendir yang berdarah dari faraj dan tidak normal
• Sakit pelvis
• Sakit semasa hubungan kelamin


KOMPLIKASI

Kanser rahim atau endometrium boleh merebak ke organ lain hingga menyebabkan lebih sukar untuk dirawat dengan berkesan. Kanser rahim atau endometrium yang merebak ( metastasizes ) paling kerap berlaku ke paru-paru.


CEGAH DAN MERAWAT KANSER DENGAN VIVIX 


Kandungan utama dalam Vivix adalah Resveratrol yang merupakan sejenis bahan yang dikeluarkan oleh tumbuhan sebagai pertahanan tumbuhan tersebut daripada penyakit. Kajian menunjukkan bahawa resveratrol boleh bertindak sebagai antioksidan terhebat dan anti inflammatory.


 Resveratrol dan poliphenol turut melindungi DNA sel, menghalang kimia dan radiasi yang menyebabkan kanser, serta melawan radikal bebas dan imflamasi.

Resveratrol merupakan salah satu kandungan dalam Vivix yang telah dirujuk lebih daripada 2,000 penerbitan penyelidikan termasuk beberapa kajian yang dijalankan oleh Harvard University, National Institute of Aging, National Cancer Institute, dan banyak lagi. Kanser mungkin adalah bidang paling dinamik (pelbagai sudut) penyelidikan mengenai resveratrol.   
 Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa resveratrol boleh membantu pencegahan penyakit kanser:
 • Menurut laporan dari Annals of the New York Academy of Sciences 2011, beberapa kajian awal menunjukkan bahawa resveratrol mungkin mempunyai kesan anti-kanser.   
 • Dalam satu kajian 2008 pada kultur sel, resveratrol membantu menyekat perkembangan kanser payudara di peringkat awal. Diterbitkan dalam PenyelidikanPencegahan Kanser, kajian itu mendapati bahawa resveratrol membantu menghalang estrogen dari bertindak balas dengan molekul DNA dan membentuk sebatian yangmenandakan permulaan pembentukan sel kanser.
 • Menurut laporan yang diterbitkan pada 2007 oleh  Biologi Kanser & Terapi. Penulis laporan itu mendapati bahawa resveratrol muncul untuk menjejaskan semua peringkat karsinogenesis (di mana sel-sel normal berubah menjadi sel-sel kanser).
 • Diterbitkan dalam jurnal Karsinogenesis, satu lagi kajian tahun 2008 menunjukkan bahawa resveratrol boleh membantu mencegah kanser prostat (mungkin disebabkan olehkesannya terhadap hormon seks lelaki yang dipanggil androgen).
 
Mak ada kanser. Selepas ambil Vivix, doktor sahkan bahawa mak dh tak perlu buat kemoterapi dah. Cuma perlu follow up dengan CT scan je.


 Resveratrol merupakan perubatan semulajadi pertama yang mempunyai bukti kukuh menunjukkan ia menghalang atau menghentikan pelbagai peringkat kanser. Resveratrol bukan sahaja menghindar kanser, malahan ia dicadangkan sebagai rawatan tambahan.

Jangan teragak agak untuk cuba Vivix untuk masalah kanser ni. Selebihnya kita tawakal pada Allah swt je. ---------------------------------------------------------------------------------------------
 Sebarang pertanyaan, boleh whatsapp ke :  ---------------------------------------------------------------------------------------------
Sumber/Rujukan :
http://www.healthline.com/health/endometrial-cancer#RiskFactors4
http://www.pinnaclehealth.org/wellness-library/blog-and-staywell/health-resources/article/1000
http://www.breastcancer.org/treatment/side_effects/endo_cancer
http://ww1.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2012&dt=0624&pub=Utusan_Malaysia&sec=Kesihatan&pg=kn_01.htm
http://klgynaecologist.blogspot.my/2014/06/kanser-endometrium-rahimuterus.html
http://drrushdanoor.tripod.com/id13.html 

http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/type/womb-cancer/treatment/which-treatment-for-womb-cancer
http://my.clevelandclinic.org/health/diseases_conditions/hic_Endometrial_Cancer
http://www.nytimes.com/health/guides/disease/endometrial-cancer/overview.html

You Might Also Like

0 Pengomen

Assalammualaikum / Hai...

Sila tinggalkan jejak anda kat sini..Nanti saya boleh blogwalking!:)

Terima Kasih.

FOLLOW US

:: GENG GOOGLE ::