5 TANDA TANDA ANDA PENGHIDAP HIPERAKTIF ATAU ADHD HINGGA ORANG LAIN SUKAR UNTUK FAHAM DIRI ANDA

6:36 PM

Orang dewasa pun ada hiperaktif atau ADHD?

ADHD adalah singkatan kepada Attention-Deficit Hyperactivity Disorder atau Kecelaruan Hiperaktif Kurang Daya Tumpuan.

Sesetengah kanak kanak yang hiperaktif semasa kecil , kemungkinan akan mengalami masalah hiperaktif ini semasa dewasa. Ada juga orang dewasa yang tidak pernah mendapat hiperaktif semasa kecil tetapi diagnosis ADHD semasa dewasa.

Masalah ADHD dalam kalangan orang dewasa sedikit menggangu kehidupan sosial mahupun kerjaya. Masalah ADHD akan menyebbakan anda rasa kehidupan tidak tertaur, terganggu dan terbeban dengan segala tanggungjawab yang ada.


Terdapat beberapa tanda kemungkinan yang ada mempunyai ADHD.

TANDA TANDA ANDA MENGHIDAP ADHD

  • Kurang fokus dan tumpuan
Orang dewasa yang mengalami ADHD sukar untuk memberi fokus dan melakukan kerja seharian. Ada antara mereka mudah terganggu dengan keadaan persekitaran yang bising dan mudah bosan dengan sesuatu perkara. Hal ini menyebabkan penghidap ADHD sukar untuk fokus pada ornag lain mahupun menyelesaikan kerja dengan baik.

  • HiperFokus

Penghidap ADHD juga ada mengalami masalah hiperfokus hingga cenderung dan leka dengan sesuatu perkara.Mungkin ada dalam kalangan mereka berminat dengan sesuatu isu atau tugasan hingga mengabaikan keadaan sekeliling. Contohnya, penghidap ADHD leka menonton TV hingga tidak sedar masa serta tugasan lain yang patut disiapkan


  • Mudah lupa

Kehidupan penghidap ADHD kadangkala sedikit kelam kabut dan mudah lupa dengan dengan sesuatu perkara. Mereka ada masalah untuk membahagikan masa untuk menyiapkan tugasan penting dengan yang kurang penting, sering menunda prioriti dalam kerja atau isu peribadi, dan menganggap perkara penting sebagai isu remeh untuk diselesaikan.


  • Suka mengikut gerak hati atau impulsif

penghidap ADHD selalunya susah nak mengikut arahan orang lain.Mereka lebih suka bertindak tanpa berfikir tanpa fikir kesan negatif yang diterima. Selain itu, penghidap ADHD juga susah untuk sabar dalam banyak perkara yang melibatkan diri mereka mahupun orang lain.  • GAngguan emosi atau sukar mengawal emosi
 Penghidap ADHD sangat mudah naik angin dan cepat kecewa jika mereka rasa diri tak dihargai, tak boleh terima kritikan, cepat rasa rendah diri dan snagat mudah tersinggung dengan perkara yang mereka hadapi.

CARA MENGURANGKAN MASALAH HIPERAKTIF ORANG DEWASA 

Dalam menangani masalah hiperaktif orang dewasa ni, produk Shaklee mampu untuk mengurangkan rasa stress, kurang fokus, atau masalah emosi serta mental yang penghidap ADHD tanggung.
Adakala kita anggap penghidap ADHD ni malas atau cepat lupa dengan sesuatu. Jika penghidap ADHD tak membuat pemeriksaan dan rawatan, sampai bila bila pun mereka tak tahu bahawa mereka adalah penghidap ADHD. So, set hiperaktif ni sedikit sebanyak dapat membantu masalah ADHD orang dewasa.
 
Antaranya adalah :
   
www.bysyiraishak.blogspot.com
Adakalanya perlu juga confess dengan orang lain bahwa kita penghidap ADHD supaya tak menyusahkan orang sekeliling dan tak menibulkan persepsi negatif. Tapi, ianya bergantung juga kepada kemahuan penghidap ADHD ni sendiri.

Gejala ADHD ni boleh dirawat melalui terapi, kaunseling, pendidikan dan ubat ubatan. PAling penting adalah sokongan keluarga dan pasangan supaya penghidap ADHD dalam kalangan orang dewasa mampu mendapat motivasi dan cepat untuk mengawal diri dalam mengahadapi pelbagai situasi.---------------------------------------------------------------------------------
Konsultasi dan pertanyaan, boleh whatsapp ke :
---------------------------------------------------------------------------------Sumber/Rujukan :

http://psychcentral.com/blog/archives/2012/06/07/12-best-tips-for-coping-with-adhd/
https://www.cdc.gov/ncbddd/adhd/
http://www.webmd.com/add-adhd/guide/10-symptoms-adult-adhd
https://www.mentalhealth.org.uk/a-to-z/a/attention-deficit-hyperactivity-disorder-adhd
http://www.psychiatrictimes.com/adhd/adhd-associated-video-game-addiction
http://www.everydayhealth.com/adhd/guide/
http://www.youngminds.org.uk/for_children_young_people/whats_worrying_you/adhd/adhd_help
http://www.drhallowell.com/adult-adhd-50-tips-of-management/
http://www.healthline.com/health/adhd/parenting-tips#WhattoDo3
http://www.helpguide.org/articles/add-adhd/attention-deficit-disorder-adhd-parenting-tips.htm
https://www.psychologytoday.com/blog/the-intelligent-divorce/201304/adhd10-helpful-tips
http://www.lifescript.com/health/centers/adhd/tips/10_easy_tips_to_parenting_your_adhd_child.aspx
http://www.healthyplace.com/adhd/adhd-children/natural-remedies-for-adhd-alternative-treatments-for-adhd/

You Might Also Like

0 Pengomen

Assalammualaikum / Hai...

Sila tinggalkan jejak anda kat sini..Nanti saya boleh blogwalking!:)

Terima Kasih.

FOLLOW US

:: GENG GOOGLE ::