CARA MEMILIH VITAMIN B COMPLEX YANG BAIK

10:00 AM

Sejauhmana kita mengenali Kumpulan Vitamin B?


Keluarga Vitamin B dalah kumpulan vitamin yang memfokuskan beberapa isu kesihatan yang selalu dialami oleh pelbagai peringkat umur. Antara isu kesihatan yang melibatkan Vitamin B adalah keletihan, tekanan, kemurungan, kadar kolestrol yang tinggi, kesihatan otak serta jantung.




                                    

Vitamin B Complex termasuk dalam Kumpulan Vitamin B yang sangat disyorkan untuk pelbagai masalah kesihatan. 


  • B-1 (thiamine) baik untuk jantung.

                                       


  • B-2 (riboflavin) baik untuk penghadaman dan otak.




  • B-3 (niasin) datang dalam pelbagai bentuk tetapi boleh menjadi sangat berguna untuk kolesterol dan tulang dan mungkin membantu melindungi otak daripada demensia. 



  • B-5 (Pantothenic acid) diperlukan untuk membantu dengan tenaga dan kelenjar adrenal. 


  • B-6 (pyridoxine) diperlukan untuk kesihatan saraf, dan bersama-sama dengan B-12 dan B-9 (asid folik) adalah penting untuk kesihatan saluran darah, otak, jantung dan DNA kita.







  •  B-7 (Biotin) digunakan dalam metabolisme gula dan digunakan secara klinikal untuk meningkatkan kesihatan rambut. 






Cara memilih Vitamin B Complex :


  • Pastikan tiada pewarna tiruan
  • Lebih baik memilih kapsul berbanding tablet kerana tablet sukar dihadam. Ada pesakit yang ada sejarah kembung perut, pedih ulu hati, senak dan sebagainya didapati sukar untuk menyerap Vitamin B berbentuk tablet walaupun peratusannya masih rendah.
  • B12 boleh didapati dalam pelbagai bentuk termasuklah cyanocobalamin, hydroxycobalamin, adenosylcobalamin dan methylcobalamin.  Ramai pakar perubatan mangatakan bahawa  Cyanocobalamin tidak semstinya pilihan yang baik tetapi jika tidak diambil pun tidak memberi kesan pada hydroxycobalamin, adenosylcobalamin dan methylcobalamin.
  • Dos - Vitamin B sekurang-kurangnya mengandungi 8 jenis kandungan dan setiap dari kandungan dalam Vitamin B berbeza mengikut jenama produk yang dipilih. Sebenarnya, tiada dos yang ditetapkan untuk pengambilan Vitamin B Complex tapi sekurang-kurangnya kita boleh ikut keperluan harian yang disyorkan oleh RDA. RDA diperlukan untuk mengelakkan kekurangan nutrisi untuk vitamin B.
  • Vitamin B kompleks adalah larut air. Walaupun badan boleh menyimpan sebahagian vitamin B, ia tetap diserap, digunakan oleh badan dan dibuang. Semasa pengambilan Vitamin B Complex, air kencing akan menjadi kuning. Jika air kencing tidak bertukar sekurang-kurangnya sedikit kuning dari biasa, ia kemungkinan dos yang diambil agak rendah.

Apa makanan mengandungi Vitamin B ?






Adakah anda telah memilih Vitamin B Complex yang baik?






Tak semua kita dapat mengimbangi kandungan Vitamin B Complex dalam sehari. 

Nak Shaklee membantu mendapatkan kandungan nutrien Vitamin B mencukupi?

Jom tambahkan koleksi kesihatan dengan supplement Vitamin B Complex !



Nak beli atau order sendiri B Complex menggunakan KAD KREDIT atau KAD DEBIT?

korang boleh terus click gambar di bawah dan terus membuat pembelian di laman web 

Shaklee! Tak perlu nak bank in, nak tanya harga atau nak berurusan 2 hala! Klik2 je :)




                            



**Sumber : http://health.howstuffworks.com/





Whatsapp 014-6342040



You Might Also Like

0 Pengomen

Assalammualaikum / Hai...

Sila tinggalkan jejak anda kat sini..Nanti saya boleh blogwalking!:)

Terima Kasih.

Not A StoryTeller

Not A StoryTeller

FOLLOW US

:: GENG GOOGLE ::