SI HIJAU PANDAN YANG BERMANFAAT

8:30 PM


Ada pokok pandan kat belakang rumah?




Siapa kata daun pandan hanya berguna untuk masakan ataupun sebagai bunga rampai sahaja? Yela, semata tanam pokok untuk memasak je? Jiran mintak untuk pewangi di kubur, kita pun bagi. Jangan sempitkan fikiran. Eh, tapi ada je pandan yang tak wangi, pilih yang berdaun sedikit kecik, sah tu wangi sikit dari yang lebar. 

Selain mudah nak tanam pokok pandan ni, ia juga mempunyai pelbagai khasiat untuk kesihatan dan kecantikan.

Contohnya, daun pandan ni selalu digunakan dalam pembuatan bedak sejuk, pewangi kereta ataupun tandas dan sebagai bahan untuk menghalau lipas.

Kalau letak sikit sebagai pewangi bilik, okey apaaa..takdela bilik kita bau masam dengan tuala lembap, baju kotor, ditambah pula dengan ruang udara yang tak cukup dalam bilik tu. Lagila bertambah masam. *boleh pengsan!


DIGUNAKAN DALAM MASAKAN

Kerap air dari perahan daun pandan ni dijadikan sebagai perasa, pewarna dan pewangi especially untuk buat kuih. Senaraikan kuih yang gunakan pandan sebagai watak pembantu. ;p


kredit untuk pemilik gambar








Jangan kata tak terliur! **sambil sapu air liur masa menaip...

Ada lagi. Makanan yang selalu kita makan dan mesti ada dalam menu brekfes!



Bila letak daun pandan yang dah diikat dalam nasi lemak, phewwww semerbau bau nasi tuu bila dah siap masak! Bila wangi dan sedap, komfem makan dah tak ingat;p

Selain dari makanan, daun pandan juga boleh diletakkan di dalam air. Air apa perlukan pandan?

Pernah buat air sirap sendiri? mak mak selalu akan letakkan daun pandan yang dah diikat ke dalam air rebusan sirap untuk mewangikan lagi air sirap buatan sendiri...Nyummss!

Sukakan cendol? Salah satu cara nak wangikan cendol dan pewarna tu adalah menggunakan pandan! :)



Lagi?

Serawa durian !Perghh...

kredit.

Okay, cukup-cukuplah tengok gambar makanan, hheheh...sya pulak yang stat nak terliur ;p


MENGHITAMKAN RAMBUT



Ni tips untuk hitamkan rambut secara semulajadi menggunakan daun pandan.

Ambil daun pandan dan rebus dengan segelas air sehingga mendidih dan air bertukar kehijauan. Biarkan sejuk dan embunkan semalaman. Bila dah pagi, campurkan air tu dengan air perahan 3 biji mengkudu tua. (**pening dengan bau mengkudu yang dah masak). Buat 3 kali seminggu secara konsisten dengan menggunakan air campuran tu.


Ekau mampu? Den tak tahan dengan bau mengkudu. Surrender!


MENGATASI KELEMUMUR



Cuci bersih 2-5 helain daun pandan. Hiris kecil dan tumbuk halus daun tu.Then, bolela sapu sapu belai belai di atas kepala. Dahla wangi, pastu bole bantu korang atasi masalah kelemumur secara natural. ** Sila rajinkan diri kalau nak cantik :p


MENGUBATI PANAU

Tumbuk halus daun pandan. Ambil airnya dan campurkan dengan sedikit garam. Minum 3 hari berturut-turut. ** Usaha je, insyallah berjaya


TEKANAN DARAH TINGGI 

Rebus daun pandan dengan 2 gelas air. Biarkan air rebusan tu mulai susut lebih kurang macam kita letak segelas je. try minum pagi dan petang untuk kembalikan tekanan darah normal.


ATASI LEMAH SARAF

Beberapa helai daun pandan diracik halus. Rebus dengan 3 gelas air sampai mendidih. Pastikan air rebusan tu makin kurang seperti kita letak 2 gelas air. Biarkan seketika. Minum air rebusan pagi dan petang.


Tips tu cuma malas atau rajin je nak buat. Sesetengah orang mula-mula je iyoo iyooo rajin, lepas dah seminggu mulala surrender! ;p

Perlukan komitmen bukan sebarangan kalao nak cantik dan sihat secara semulajadi. :)



Sumber : Eterniti

'THE GREATEST WEALTH IS HEALTH'





Berminat dengan produk Shaklee? Whatsapp sya 014-6342040 :)

Konsultasi eksklusif buat customer sya yang eksklusif..


-----------------------------------------------------------------------------------

 Like page Jom Sihat Jom  di Facebook untuk dapatkan tips & info terkini :

Atau boleh jengah untuk pertanyaan / order :



Klik!

You Might Also Like

6 Pengomen

  1. wohoo, banyaknya khasiat. Biasanya tahu guna dalam masakan je T_T

    ReplyDelete
  2. wahhhhh....sungguh nampak sedap la kueh tu...

    ReplyDelete
  3. banyak kali tanam..tapi tak hidup =(

    http://seronoknyermelukis.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. Byknye kegunaan daun pandan yg sy bru tau..thanks tuk info ni..

    ReplyDelete

Assalammualaikum / Hai...

Sila tinggalkan jejak anda kat sini..Nanti saya boleh blogwalking!:)

Terima Kasih.

Not A StoryTeller

Not A StoryTeller

FOLLOW US

:: GENG GOOGLE ::