6 PUNCA SUSAH DAPAT ANAK DAN 'SUSAH LEKAT' SETELAH LAMA BERKAHWIN

8:07 PM


Setiap pasangan yang mendirikan rumahtangga memang akan impikan untuk dapatkan zuriat secepat mungkin dengan izinNya.

Tapi, ada juga pasangan yang dah lama berkahwin still mempunyai masalah mendapatkan zuriat.

Kenapa ye?




Kira-kira 30 peratus faktor ketidaksuburan berpunca daripada wanita dan 30 peratus daripada lelaki. Sebanyak 10 peratus masalah ketidaksuburan berpunca daripada kombinasi kedua-duanya manakala 25 peratus disebabkan punca yang tidak diketahui dan lima peratus disebabkan faktor lain. (Utusan)
Adakah ini merupakan salah satu masalah kesuburan yang melanda pasangan suami isteri kanda dinda?

Korang merupakan penyumbang kepada punca masalah kesuburan ke?

PUNCA MASALAH KESUBURAN. SALAH SIAPA?


  • Umur

Kalau korang nak tahu, kesuburan seorang wanita secara beransur-ansur menurun apabila usia semakin meningkat dan penurunan kepada masalah kesuburan ini menjadi lebih ketara pada pertengahan tahun 30-an. 

Ketidaksuburan  di kalangan wanita lebih berumur mungkin disebabkan oleh bilangan dan kualiti telur yang semakin menurun. 

Lelaki yang berumur 40 tahun ke atas mungkin kurang subur berbanding lelaki yang lebih muda.

Penggunaan tembakau. 

Peluang untuk hamil akan mulai menurun jika pasangan korang mengKeguguran juga lehisap rokok.

 Hal ini kerana merokok boleh meningkatkan risiko disfungsi erektil dan kuantiti sperma yang sedikit untuk mendapatkan peluang hamil.



Penggunaan alkohol. 

Elakkan mengambil minuman beralkohol jika korang merancang untuk hamil kerana korang mungkin tidak sedar  sedang hamil untuk beberapa minggu pertama. 

Penggunaan alkohol meningkatkan risiko kecacatan kelahiran dan ia juga boleh membuat kita susah untuk hamil. 

Bagi lelaki, penggunaan alkohol yang berlebihan boleh mengurangkan jumlah sperma dan motiliti.

Berat badan berlebihan. 

Gaya hidup yang tidak aktif dan berat badan berlebihan boleh meningkatkan risiko kemandulan. Di samping itu, kuantiti sperma lelaki dan paras testosteron boleh terjejas jika sang suami mempunyai berat badan berlebihan.





Kekurangan berat badan. 

Wanita mempunyai risiko masalah kesuburan apabila mereka mempunyai gangguan makan, seperti anoreksia atau bulimia, dan wanita yang mengamalkan diet yang ketat tanpa mengikut sajian dalam piramid makanan.

Kurang bersenam. 

Kurangnya aktiviti fizikal mahupun bersenam boleh menyumbang kepada obesiti. Ia dapat meningkatkan risiko kemandulan dan ketidaksuburan pasangan.

Masalah ovulasi boleh dikaitkan dengan berat badan berlebihan begitu juga jika terlebih melakukan senaman boleh mengganggu kesuburan.


Selain makanan yang mampu meningkatkan kesuburan kita, supplemen juga penting sebagai langkah alternatif untuk menjaga tahap kesihatan secara optimum dan mengawal kitaran haid.

Set Kesuburan Shaklee untuk wanita untuk wanita yang mengalami masalah kesuburan atau plan nak hamil atau nak betulkan kitaran haid dan sebagainya.


Set Kesuburan Shaklee mengandungi 4 jenis vitamin yang boleh disesuaikan dengan keperluan suami isteri untuk meningkatkan kesuburan bagi mendapatkan anak atau zuriat.


  • ESP : Membantu menyihatkan sel sel rahim
  • B Complex : mengandungi asid folik untuk mengelakkan kecacatan pada janin, mengurangkan kesan stress dan melancarkan peredaran darah.
  • GLA Complex  : membantu wanita menghasilkan lendir serviks yang berkualiti untuk kesuburan
  • Vitamin E : melancarkan saluran darah, meningkatkan tenaga dan bantu menghasilkan sperma yang banyak 

Mungkin korang fikir bahawa 6 punca tak subur seperti di atas, tak relate pun dengan korang. Ya, setiap manusia tu Allah tengah uji dengan bermacam cara. Salah satunya adalah susah untuk dapat anak.

Jadi, usaha lah sehabis mungkin. Dan salah satunya dengan Set Kesuburan Shaklee.

Usaha tangga kejayaan. jangan putus harapan :)




 -----------------------------------------------------------------------
These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

Whatsapp / SMS :
 Founder of Calla Donita : SSM 00251**** -P
Syira Ishak 0146342040

You Might Also Like

0 Pengomen

Assalammualaikum / Hai...

Sila tinggalkan jejak anda kat sini..Nanti saya boleh blogwalking!:)

Terima Kasih.

Not A StoryTeller

Not A StoryTeller

FOLLOW US

:: GENG GOOGLE ::