KANSER TEKAK BOLEH DIRAWAT DENGAN CEPAT ? KENALI SIMPTOM DAN RISIKO KANSER TEKAK YANG MUNGKIN ANDA TIDAK TAHU

5:46 PM

Kanser tekak ni memang kita jarang nak dengar kan di Malaysia. Liputan pun tak meluas sedangkan ada beberapa kes dilaporkan di dalam akhbar. Contohnya seperti abang kepada Menteri di JPM iaitu Nancy Shukri meninggal dunia akibat barah tekak.

Tak silap saya, saya pernah juga terbaca selebriti luar negara menghidap kanser tekak seperti mendiang suami Celine Dion dan beberapa tahun lepas, ia dihidap oleh Michael Douglas. 

bysyiraishak.blogspot.my


APA ITU KANSER TEKAK?


Kanser tekak ni terjadi di kawasan tekak atau peti suara yang membuatkan anda sukar untuk menelan makanan mahupun minuman atau bercakap.

Sel sel kanser tersebut merebak ke kawasan mulut dan ke dalam tekak dan akhirnya kanser tekak akan terjadi.

Sukar sebenarnya nak pastikan simptom kanser tekak ini kerana kebanyakan kanser menunjukkan simptom yang hampir sama sahaja.

Contohnya seperti berasa letih, sakit kepala, kerap sakit kepala, demam dan sebagainya.

 

SIMPTOM YANG DIHIDAPI PENGHIDAP KANSER TEKAK


Gejala mungkin dihidapi penghidap kanser tekak termasuklah :
  • Terdapat ketulan atau lump pada leher
  • Batuk berdarah
  • Sakit telinga
  • Susah nak menelan
  • Terdapat perubahan pada suara
  • Susah menggerakkan lidah
  • Berat badan turun tanpa sebab
  • Sakit pada bahagian tulang dada
  • Sukar nak membuka mulut seperti sebelumnya
  • Terasa sakit pada tekak dalam tempoh yang panjang


FAKTOR RISIKO KANSER TEKAK


Sama juga seperti kanser lain seperti kanser paru paru, merokok antara punca utama kanser paru paru. Begitu juga dengan kanser tekak kerana ia mempengaruhi anda untuk mendapat kanser akibat merokok secara ekstrem.


Selain itu, ada beberapa sebab lain yang mungkin menyebabkan risiko kanser tekak, antaranya ;

  • Mengambil alkohol secara berlebihan
  • Kurang mengambil diet yang seimbang sepeti serat atau antioksidan tinggi seperi perokok yang memerlukan antioksidan tinggi bagi mengelakkan paru paru mereka rosak
  • Kerap mengunyah sireh
  • Terdapat jangkitan Human Papillomavirus (HPV) yang mungkin terjadi akibat seks oral atau hubungan sejenis.
  • Kurang menjaga kebersihan mulut
  • Mengalami pertumbuhan tisu tidak normal pada bahagian tekak
  • Terlebih mengambil makanan yang masin dalam tempoh yang panjang 


BAGAIMANA NAK SURVIVE DARI KANSER TEKAK?


Macam mana nak survive dari kanser tekak? 

Jangan risau sebabnya ia boleh dirawat jika kanser tekak tu masih di peringkat awal berbanding anda detect kanser tersebut di saat akhir.

Tapi, jika anda detect kanser tekak di saat akhir , ia mampu menjejaskan kawasan sekitar mulut dan tekak, pembedahan membuang sel kanser tersebut mampu menjejaskan peluang anda untuk becakap, menelan atau mengunyah makanan atau bernafas. 

teruk kan?

Yang pasti jika anda nak mengelakkan risiko kanser tekak, elakkan dari mendedahkan diri dengan beberapa risiko kanser tekak yang saya dah list di atas. Itu je antara cara untuk mengelakkan diri dari terdedah dengan kanser tekak yang mampu menghilangkan pita suara anda untuk bercakap, makan, bernafas dan sebagainya.


VIVX UNTUK PENGHIDAP KANSER


Sirap merah Vivix ni memang bagus diamalkan buat pesakit kanser terutmanya kanser tekak kerana ia mampu membantu meulihkan sel sel yang rosak semas anda menghidap kanser mahupun semasa anda menjalani kemoterapi.





Selain itu, Vivix juga mampu memberikan tenaga kepada anda yang terasa lemah selepas pembedahan mahupun semasa menjalani rawatan kemoterapi. Ia juga menyihatkan tubuh kerana kaya dengan antioksidan dalam menghalang sel kanser dari merebak ke organ lain.

ehh macam mana pula Vivix ni bagi tenaga kepada penghidap kanser tekak?

Salah 1 mekanisme tindakan vivix adalah memberikan tenaga dan meningkatkan keupayaan kepada sel yang dikenali sebagai mitkondria.Mitokondria ni diibaratkan sebagai ibu kepada segala sel sel badan tau. 

Bila sel mitokondria makin tinggi dan power dalam badan, ia akan membuatkan penghidap kanser tekak rasa lebih cergas walaupun baru selesai pembedahan kanser tekak mahupun kemoterapi. Konfem konfem selepas kemoterapi, badan akan rasa penat dan tak bermaya je.

Jadi, semestinya wajib ambil Vivix jika anda penghidap kanser tekak atau sebarang kanser lain! Insyallah berkesan dengan izin Allah.

TAk yakin dengan Vivix? Baca testimoni Vivix untuk pelbagai penyakit lain. Pastinya anda akan rasa lebih yakin.

Dimana nak dapatkan Vivix dengan mudah ? Dari Saya Pengedar Shaklee yang aktif! 

Mahukan Vivix melalui COD? Baca dulu di sini.

 
------------------------------------------------------------------

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

Whatsapp / SMS : 
 Founder of Calla Donita : SSM 00251**** 



bysyiraishak.blogspot.my






Rujukan/Sumber :
https://www.healthdirect.gov.au/throat-cancer
http://www.rd.com/health/conditions/throat-cancer-symptoms/
http://www.bharian.com.my/node/125300
 http://ww1.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0918&pub=Utusan_Malaysia&sec=Kesihatan&pg=kn_08.htm
http://drzubaidi.com/blog/seks-oral-akan-menjadi-penyebab-utama-kanser-oral-di-malaysia/
http://www.ukm.my/headneckcancer/ms/kanser-kepala-leher/info-kanser-kepala-leher/simptom/
 http://eh.com.my/artikel/simptom-kanser-yang-ramai-wanita-abaikan/
http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-symptoms
http://www.irishhealth.com/article.html?con=424#q4
https://www.cancer.gov/publications/patient-education/wyntk-larynx
https://medlineplus.gov/throatcancer.html 
https://www.nm.org/conditions-and-care-areas/cancer-care/throat-cancer/treatments
https://www.ucsfhealth.org/conditions/throat_cancer/treatment.html

You Might Also Like

0 Pengomen

Assalammualaikum / Hai...

Sila tinggalkan jejak anda kat sini..Nanti saya boleh blogwalking!:)

Terima Kasih.

Not A StoryTeller

Not A StoryTeller

FOLLOW US

:: GENG GOOGLE ::