KANSER KALENJAR LIMFA, KANSER YANG TIDAK DIWARISI DAN BERJANGKIT ?

8:16 PM

Di Malaysia, Laporan Pendaftaran Kanser Kebangsaan Ketiga mengenai Insiden Kanser di Semenanjung Malaysia 2003-2005 mencatatkan limfoma antara 10 jenis kanser paling lazim. Insiden limfoma di kalangan lelaki ialah 6.2 % dan 3.4 % pada wanita berbanding semua jenis kanser.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Kalenjar limfa atau nodus limfa ni macam bentuk kacang dan merupakan sebahagian daripada sistem imun badan. 

Kalenjar limfa juga menapis bahan-bahan berbahaya seperti bakteria dan sel-sel kanser dari tubuh badan dan membantu melawan jangkitan kerana ia mengandungi lymphocytes atau sel darah putih yang membantu melawan jangkitan badan dan penyakit.

Mereka juga memainkan peranan yang penting dalam diagnosis kanser, rawatan dan prognosis.

Terdapat beratus-ratus kalenjar limfa terdapat di seluruh badan. Kelompok nodus limfa ditemui di leher, ketiak , dada, perut, dan pangkal paha. 
 


KANSER KALENJAR LIMFA 

Beberapa jenis panyakit boleh menyebabkan kalenjar limfa membengkak. Kanser boleh bermula pada kalenjar limfa atau merebak ke kawasan lain contohnya bahagian telinga.
  • Sakit atau bengkak di kawasan kalenjar limfa merupakan gejala umum kanser yang bermula dalam sistem limfa, seperti limfoma non-Hodgkin dan Hodgkin limfoma.
  • Kanser yang bermula di bahagian lain badan dan merebak ke kalenjar limfa dipanggil Metastasis .
 
Jika seseorang mempunyai kanser kalenjar limfa, doktor akan memeriksa kalenjar limfa  untuk melihat sama ada penghidap penyakit ni terlibat dengan kanser atau sebaliknya. Antara pemeriksaan yang dijalankan adalah :


  • Memeriksa semua kalenjar limfa dalam badan
  • Melakukan imbasan CT scan
  • Membuang kalenjar limfa yang menyamai kanser melalui pemeriksaan mikroskop
  • Mengambil biopsi daripada nodus limfa yang menyamai kanser


Rawatan untuk kanser dalam kalenjar limfa bergantung kepada pelbagai faktor termasuk saiz kanser dan lokasi, dan sama ada kanser Metastasis (merebak) ke kawasan-kawasan lain badan.

Pembedahan boleh dijalankan untuk merawat beberapa jenis kanser metastatik yang telah merebak ke
kalenjar limfa. Lain-lain pilihan rawatan kanser limfa termasuklah kemoterapi, pemindahan sel, dan terapi kanser.

Sebenarnya punca kanser kalenjar limfa ni tak diketahui pun. 

Banyak pendapat mengaitkan bahan kimia tertentu yang digunakan dalam racun serangga  kanser kalenjar limfa. TApi, disebabkan kalenjar limfa ni ada kaitan dengan daya ketahanan badan, sesiapa pun boleh mendapat kanser seperti ni. 

Jadi, kita wajib kuatkan sistem imun kita dengan makanan yang kaya dengan sumber Vitamin C untuk mengekalkan tahap kesihatan optimum.

 Vivix pun antara minuman kesihatan Shaklee yang membantu membantutkan sel kanser dari terus merebak ke bahagian lain.



www.bysyiraishak.blogspot.com

Resveratrol merupakan salah satu kandungan dalam Vivix yang telah dirujuk lebih daripada 2,000 penerbitan penyelidikan termasuk beberapa kajian yang dijalankan oleh Harvard University, National Institute  of Aging, National Cancer Institute, dan banyak lagi. Kanser mungkin adalah bidang paling dinamik (pelbagai sudut) penyelidikan mengenai resveratrol.

Resveratrol boleh menghalang kanser dalam melalui beberapa cara: 

  • Ia boleh menyekat penyerapan estrogen dan androgen (tidak kira sel kanser itu mempunyai reseptor negatif atau positif)
  • Ia boleh memodulasi ekspresi gen
  • Ia boleh menyebabkan sel kanser mati melalui penyahsetilan


www.bysyiraishak.blogspot.com


'Alhamdulillah angah.. petang tadi mak, along dan shahril pergi melawat Azhar di hospital PJ. Menitis air mata tengok bengkak kalenjar dia di bahagian bawah leher DAH SURUT. Macam biasa...

Dia seminggu lebih tak lalu makan. Okey juga masuk hospital sekurang kurangnya tadi dapat masukkan 4 botol darah dan air. Harap lepas ini dah balik dan sihat. Isteri dia, Mas cakap dah bagi 1 sudu besar Vivix, tadi dah perasan bagi banyak banyak untuk biarkan bengkak tu kecut.

Kalau dulu bengkak bawah leher sebesar buah kedondong tu, sekarang licin. Berbeza, dah macam sediakala.

Dah sebulan dia mabil Vivix. Mas siap tanya, orang biasa boleh makan atau tak. mAsa dia rasa semasa beri pada Azhar, rasanya sedap....'




--------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------





















Rujukan/Sumber :
http://misscities12.blogspot.my/2015/05/kanser-limfoma-tahap-4_23.html
http://www.mmgazette.com/bengkak-kelenjar-leher-perlukah-saya-risau-dr-ahmad-nordin/
http://drzubaidi.com/blog/rasa-letih-demam-yang-berpanjangan-dan-bengkak-kelenjar-bukanlah-tanda-orang-yang-sihat/
http://sallyramly.blogspot.my/2014/04/kanser-kelenjar-lymphoma.html
http://bekamperawatanholistik.blogspot.my/2009/09/barah-lymphoma-hodgkin.html
http://riakmuka.blogspot.my/2009/09/barah-sistem-limfa.html
http://www.care.upm.edu.my/sp/page/2709/limfomakanserpadakanakkanak
http://www.drshimamatsaad.com/2014/09/soalan-3-masalah-bengkak-kelenjar-limfa.html
http://www.sorethroatremediesguide.com/14-home-remedies-for-swollen-lymph-nodes-in-neck/
http://www.cancer.org/cancer/cancerbasics/lymph-nodes-and-cancer
http://umm.edu/health/medical/ency/articles/swollen-lymph-nodes
http://www.cancercenter.com/terms/lymph-nodes/
http://www.cancer.gov/publications/dictionaries/cancer-terms?cdrid=45762
http://www.healthdirect.gov.au/lymph-nodes
https://lymphoma.canceraustralia.gov.au/risk-factors

You Might Also Like

0 Pengomen

Assalammualaikum / Hai...

Sila tinggalkan jejak anda kat sini..Nanti saya boleh blogwalking!:)

Terima Kasih.

Not A StoryTeller

Not A StoryTeller

FOLLOW US

:: GENG GOOGLE ::