10 MAKANAN UNTUK KURANGKAN STRESS SEBELUM NAMPAK TUA DARI UMUR SEBENAR

5:41 PM

Stress nak mulakan hari baru esok?

Cuti sekolah kan..ramai yang stress nak kejar persiapan kahwin last minute, nak bawa anak anak bercuti tapi diri sendiri tak dapat cuti, nak mengemas rumah tapi anak mengembur rumah macam menggembur tanah..

Stress.. stress..

Sabar... kalau asyik stress je, tekanan darah pun boleh naik. Silap silap boleh kena strok pula. Yang penting, kena bijak buat susunan kerja dan membahagikan masa dengan pelbagai perkara.

Tapi..ada orang kata, makanan tertentu boleh mengurangkan stres. Bolehlah kot kalau nak cuba. Mungkin stress tu boleh dikurangkan dan hati pun happy nak bekerja esok hari.

10 MAKANAN YANG PATUT DIMAKAN UNTUK MENGURANGKAN RASA STRESS


● Coklat gelap

Kamdungan dalam coklat gelap ni ada unsur untuk kurangkan stress. Selain lebih menyihatkan berbanding coklat susu, coklat gelap  mengandungi endorphin untuk buatkan anda lebih kool dan gembira.

● Makanan manis

Makanan manis mungkin boleh kurangkan stress. Cuma ambil makanan manis dalam kuantiti yang kecil supaya kita tak rasa terlalu nak bergantung pada gula semata mata. Lagipun, hormon stress ni ada kaitan dengan proses penyimpanan lemak di bahagian perut.

● Minuman perisa coklat

Yang ni memang favorite saya ni. Kadang kadang masa takde stress pun susu coklat jadi pilihan. Yang paling sedap susu dari Farm Fresh yang mungkin sedikit mahal tapi berbaloi. Sebab saya selalu check kandungan minuman pada setiap botol dan buat perbandingan.
Minuman coklat terutamanya yang panas ni membantu untuk meningkatkan suhu badan supaya kita rasa kool dan mampu meningkatkan fungsi otak.

● Susu : pengambilan susu sebelum tidur pun bagus untuk menenangkan diri yang tengah stress.

● Teh : Ada kajian menunjukkan individu yang minum teh dalam 4 kali sehari mampu membantu mengurangkan penghasilan hormon kortisol yang menjadi punca pada stress.

● Air sejuk : dapat merangsang endorphin yang mampu mengurangkan stress

● Salmon

Asid lemak omega 3 yang ada pada salmon dan sumber omega 3 yang lain  ni mampu  merangsang sel otak untuk berfungsi dengan baik. So, kalau stress memang bagus ambil makanan kaya omega 3 ni untuk mengurangkan stress.

● Makanan berkabohidrat seperti roti
Makanan yang kaya karbohidrat dapat membantu untuk meningkatkan hormon serotonin yang dapat memperbaiki mood. Cuma, kena ambil dalam kuantiti yang sederhana seperti dalam piramid makanan.

● Brokoli : mengandungi asid folik yang membantu mengurangkan stress

● Kekacang

Kekacang seperti walnut dan badam memang kaya dengan magnesium yang membantu mengurangkan penghasilan kortisol iaitu hormon yanb menjadi punca stress. Dan pengambilan kekacang juga kena berpada pada kerana kalori yang tinggi boleh meningkatkan paras kolesterol dalam darah.

BAGAIMANA VIVIX MEMBANTU MENGURANGKAN STRESS DAN MEMBERI TENAGA?

Vivix ni mengandungi 4 campuran unik dari  tumbuhan Polyganum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak ungu yang kaya dengan polifenol. Selain itu, resveratrol yang ada dalam Polyganum Cuspidatum dapat memberi manfaat pada kesihatan secara keseluruhan dan mengurangkan risiko akibat sakit kerana penuaan.

Rasa tertekan atau stress melibatkan pengawalan mida dan emosi kan? JAdi, dengan mengambil Vivix, ia akan menghalang badan dari terkena serangan jantung mahupun darah tinggi serta menjaga kesihatan saraf supaya tidak rosak.

www.bysyiraishak.blogspot.com


www.bysyiraishak.blogspot.com


Selain itu, Elderberi Eropah yang kaya dengan antioksidan, Vitamin C, Vitamin A, Vitamin B dan nutrien lain seperti asid amino, karotenoid, tanin dan rutin dapat membantu menguatkan sistem imunisasi tubuh untuk melawan penyakit berjangkit mahupun kronik.

Peningkatan pelbagai penyakit bukannya isu baru kat negara kita. Oleh sebab itulah, kita digalakkan untuk menjaga kesihatan dengan mengamalkan pemakanan yang baik dan menjalankan aktiviti gaya hidup sihat. Ini termasuklah mengawal tahap stress supaya tak menjejaskan tahap kesihatan dan aktiviti seharian kita.


-------------------------------------------------
Pertanyaan & konsultasi, boleh whatsapp ke :


www.bysyiraishak.blogspot.com

You Might Also Like

0 Pengomen

Assalammualaikum / Hai...

Sila tinggalkan jejak anda kat sini..Nanti saya boleh blogwalking!:)

Terima Kasih.

Not A StoryTeller

Not A StoryTeller

FOLLOW US

:: GENG GOOGLE ::