TAK PERLU MAKAN BAWANG PUTIH SEBAGAI ANTIBIOTIK JIKA DEMAM SELESAMA

8:40 AM


Pernah kunyah bawang putih macam kita kunyah nasi? **Tak sanggup kot



Selalunya kita masak mesti akan gunakan bawang putih terutamanya untuk dijadikan bahan tumisan.

Penggunaan bawang putih dalam masakan memang tak dapat disangkal lagi. Ia dijadikan sebagai perasa dan penyedap masakan yang kita masak sehari-hari.

Bukan itu sahaja, bawang putih juga telah digunakan dalam perubatan tradisional untuk mengurangkan simptom penyakit seperti mengurangkan paras kolestrol jahat, tekanan darah tinggi, paras gula tinggi dalam darah, athritis, alzheimer dan pelbagai jangkitan penyakit seperti demam, batuk dan selesama.

Sebab itulah ia dikenali sebagai antibiotik semulajadi untuk badan kita.

Yang menariknya, bawang putih mengandungi banyak sebatian yang dikaitkan dengan pelbagai manfaat kesihatan . Salah satu komponen utama dalam bawang putih adalah allicin iaitu sebatian sulfur yang terbentuk dalam bawang putih mentah selepas dipotong atau dihancurkan. Ia merupakan sumber utama sebatian bioaktif yang memberikan rasa kuat bawang putih dan membuatkan ianya berbau.

Terdapat banyak keistimewaan allicin untuk kesihatan kita.


KEISTIMEWAAN ALLICIN DALAM BAWANG PUTIH UNTUK KESIHATAN



  • Mengurangkan pemendapan atesklerosis dan lemak
  • Menormalkan keseimbangan lipoprotein
  • Menurunkan tekanan darah
  • Mempunyai anti-darah beku dan anti-ativiti radang
  • Berfungsi sebagai anti-oksidan
  • Bersifat antibiotik dan antibakteria semulajadi
  • Bantu rawat jangkitan kulit seperti penyakit kaki makan air
  • Bantu rawat asthma

Jangan risau. Tak perlu kunyah atau gigit bawang putih untuk dapatkan antibodi tubuh yang kuat.

Shaklee kan ada Garlic Complex. Apa yang membuatkan Garlic Complex Shaklee ni istimewa?




APA PERBEZAAN GARLIC SHAKLEE?

Garlic Complex keluaran Shaklee adalah Galic Complex diperbuat daripada bawang putih jenis premium yang ditanam secara organik di California, USA pada musim panas dan bebas 100% daripada penggunaan racun perosak.

Pembuatan supplement Garlic Complex dilakukan pada suhu terkawal iaitu pada suhu bilik tanpa haba semata-mata untuk mengekalkan pengaktifan Allicin pada tahap 100%.
( tidak semua garlic yang dijual di pasaran mempunyai Allicin aktif. Allicin merupakan sebatian organosulfur yang terkandung dalam bawang putih yang mempunyai kelebihan sebagai antibakteria dan anti kulat, dan mempunyai sifat penyembuh.)

Antara lain keistimewaan Garlic Complex Shaklee :

  • Allicin aktif 100%
  • Dwi-teknologi untuk mengawal bau bawang putih.
  • Perisa herba semulajadi terhasil dari 2 ekstrak herba iaitu rosemary & spearmint.
  • Mengandungi pelbagai vitamin E untuk meningkatkan sebatian aktif bawang putih dan keberkesananya dalam tubuh kita.Kebiasaan vitamin E yang digunakan dalam dunia perubatan adalah γ-tocopherol.
  • 2 tablet Garlic Complex Shaklee membekalkan 1000mg ekstrak garlic tulen iaitu bersamaan dengan 2 ulas bawang putih segar.


MANFAAT UTAMA 


  • Antibiotik yang selamat dan semulajadi - selamat bagi kegunaan jangka panjang untuk meningkatkan sistem imun badan, menghalang penyakit berjangkit seperti selesema, kulat, kuman, virus dan yis candida.
  • Mengandungi spearmint - mampu membantu dalam meningkatkan fungsi jantung serta sistem penghadaman.
  • Membantu mengatasi masalah alergi dengan meningkatkan keimunan terhadap penyakit alergi seperti hidung yang sensitive, sinus, alergi, asthma, selesema dan hepatitis.
  • Mempertingkatkan sistem penghadaman - mampu mengatasi masalah berkaitan penghadaman seperti kembung perut, gastrik,ketidakhadaman. Juga mampu menentang bakteria H. pylori bakteria & menghalang ulser gastrik.
  • Stabilkan tekanan darah tinggi - kajian menunjukkan pengambilan 2 -4 tablet garlic akan menurunkan tekanan darah tinggi dengan 8 point.
  • Detoksifikasi - garlic mampu mengeluarkan raksa dari tubuh dengan pantas. Raksa, plumbum dan kadmium adalah logam toksik yang akan menaikkan tekanan darah. Garlic juga mampu melindungi sel-sel darah dari kemusnahan dan menghalang kerosakkan hati oleh bahan kimia.
  • Turunkan paras kolesterol - menurunkan kolesterol, LDL, trigliserid dan kelikatan darah, kurangkan kebekuan darah, meningkatkan HDL, lindungi jantung danmenghalang strok dan penyakit koronari.
  • Membantu mencegah kanser - bantu mengelakkan dan merawat kanser dgn mengurangkan bahan pencetusan kejadian kanser - Nitrosamine.
  • Stabilkan glukos - membantu stabilkan glukos dalam badan kita.
  • Mengelakkan Odema iaitu air tekumpul dalam badan terutama pada kaki dan pergelangan kaki.
  • Bantu mengawal paras gula dalam darah - Garlic dapat meningkatkan pengeluaran insulin dan meransang hati untuk mengawal gula dalam darah.
  • Mampu melawan bakteria dan semua jenis jangkitan pada: Kerongkong & telinga (throat & ear infection),Perut memulas (stomach upset),Cirit-birit (Diarrhea),Bronkitis,Luka-luka (infected wounds),Jangkitan yang berulang-ulang seperti telinga, kerongkong, gusi, mulut, dada, sistem air kencing

CADANGAN PENGAMBILAN

  • Kesihatan biasa : 2 tablet sehari selepas makan.
  • Untuk radang dan alergi : 2 kali sehari, 2 tablet setiap kali
  • Untuk kanser, darah tinggi dan hyperlipidemia : 2-3 kali sehari, 2 tablet setiap kali.

1 botol mengandungi 60 tablet berharga RM 47.50 sahaja. Ala, 1 tablet tu dalam RM 0.80 je. Jadi, untuk dapatkan manfaat utama bawang putih dalam Garlic Complex, bukannya mahal. 2 tablet untuk kesihatan yang optimum.

Dah tak perlu lagi antibiotik di rumah!


Sumber:
iReach file
http://www.berkeleywellness.com/supplements/herbal-supplements/article/power-garlic





You Might Also Like

1 Pengomen

  1. Salam kenal dan salam singgah... terima kasih info nya... saya amalkan pemakanan minyak bawang putih setiap hari

    ReplyDelete

Assalammualaikum / Hai...

Sila tinggalkan jejak anda kat sini..Nanti saya boleh blogwalking!:)

Terima Kasih.

Not A StoryTeller

Not A StoryTeller

FOLLOW US

:: GENG GOOGLE ::