NAFAS BERBAU..SILA TUTUP HIDUNG!

8:30 AM

Nafas berbau? Orang keliling tutup hidung untuk menahan nafas?

Dah tak boleh tahan godaan?


Rugi siapa yang tolak!










Petai atau Parkia speciosa merupakan tumbuhan dari kalangan keluarga Fabaceae atau Keluarga Leguminoceae yang tumbuh dalam hutan dan kini boleh ditanam sebagai tanaman di belakang rumah.

Walaupun bau petai ni kurang menyenangkan, tapi petai mempunyai pelbagai khasiat pada kesihatan.

IA boleh dimakan mentah ( makan mentah dengan lauk pedas memang ummphh!), dijadikan ulam ataupun dibuat lauk seperti sambal tumis petai udang. *kecur liur.



Kredit to CMG

Terdapat kajian mengatakan bahawa petai ni mengandungi asid amino dan karbohidrat kompleks yang juga akan menyebabkan kencing berbau busuk walaupun makan dalam kuantiti yang sedikit.


Kajian yang dibuat di makmal secara saintifik mendapati, petai mengandungi 0.8183 % Lemak, 5.2% Protin, 2.06% Karbohidrat, 36,647 kalori, 4.18335 Vitamin C, 25.38% Air, 0.95% Abu, 22.30 Serat Kasar, 0.916 Gula, 1.35 ppm Kalsium, 842.45 ppm Kalium, 7.8 ppm Magnesium dan lain-lain jenis asid lagi.


Dengan kandungan zat yang dimiliki oleh petai, ia sebenarnya menagandungi antioksidan yang dapat melawan radikal bebas. 

Petai yang mengandungi asid amino dan salah satunya adalah triptofan yang diubah menjadi serotonin dapat membantu menurunkan stress dan membuatkan diri lebih tenang.

Selain itu, petai mengandungi 3 jenis gula iaitu fruktosa,sukrosa dan glukosa yang dapat berfungsi sebagai serat. Ia mampu memberikan tenaga pada tubuh badan.

Berdasarkan kajian, petai mampu menyembuhkan beberapa jenis penyakit seperti :

  • tekanan darah tinggi
  • anemia
  • depresi
  • PMS
  • sembelit
  • mampu meningkatkan kemampuan otak
  • membantu mengurangkan rasa mual semasa pagi
  • menyembuhkan luka pada perut

Ada tips simple. Nak kurangkan bau mulut akibat makan petai macam tak ingat dunia? Macam dunia ni kita yang empunya?? * over sangat

Minum air lemon!Lemon tanpa gula lagi bagus.. sya dah cuba. Alhamdulillah, kurang sikit bau mulut tu. Itu pun buat sebelum gosok gigi ;)

Jom makan petai yuk!


Sumber :
animhosnan.blogspot.com/2013/07/petai-khasiatnya.html
MW Mac 2013



'THE GREATEST WEALTH IS HEALTH'


Berminat dengan produk Shaklee? Whatsapp sya 014-6342040 :)

Konsultasi eksklusif buat customer sya yang eksklusif..


-----------------------------------------------------------------------------------

 Like page Jom Sihat Jom  di Facebook untuk dapatkan tips & info terkini :

Atau boleh jengah untuk pertanyaan / order :



Klik!

You Might Also Like

1 Pengomen

  1. salam. thanks visit blog mya. heheh petai kalau makan dengan sambal lagilah syok! :p

    ReplyDelete

Assalammualaikum / Hai...

Sila tinggalkan jejak anda kat sini..Nanti saya boleh blogwalking!:)

Terima Kasih.

Not A StoryTeller

Not A StoryTeller

FOLLOW US

:: GENG GOOGLE ::