UDANG BERKOLESTROL TINGGI, AUTA ATAU FAKTA?

1:31 PM

Udang mengandungi tahap kolesterol yang tinggi. Betul ke?

Pada tahun 1996, satu kajian yang dijalankan oleh American Journal of Clinical Nutrition mendapati bahawa kolesterol yang terkandung dalam udang sebenarnya tidak mengundang ataupun memberikan kesan yang tidak baik kepada penerimaan kolesterol dalam tubuh badan.


ihsan Google

Udang kaya dengan khasiat Omega 3, vitamin B12 dan juga niacin selain bahan galian seperti selenium, zink dan zat besi.


Ihsan Google


Udang sememangnya mempunyai kolestrol, rendah kalori dan lemak!


Cuma, kolesterol yang dimaksudkan di dalam udang ialah kolesterol ‘baik’ (HDL) berbanding kolesterol ‘tidak baik’ (LDL). Kolesterol dalam darah yang terbahagi kepada dua, iaitu LDL dan HDL mempunyai fungsi yang tersendiri.


Ihsan Google

LDL atau kolesterol 'tidak baik' biasanya menyempit pada salur darah atau dinding arteri yang menyebabkan situasi yang dinamakan ASTREOKLOROSIS. Manakala HDL yang dikategorikan sebagai lemak tidak tepu berfungsi untuk diserap sebagai khasiat yang 'baik' bagi badan dan banyak membantu sebagai penebat haba dikala cuaca sejuk.


Ihsan Google

Dalam erti kata lain, kolesterol dalam udang yang bersifat sebagai lemak itu sebenarnya tidak tepu berbanding lemak tepu yang terdapat pada daging dan telur. Ada pendapat mengatakan kolesterol yang terkandung pada udang agak sukar untuk diserap dalam darah, dan kajian tersebut belum mempunyai sebarang bukti yang kukuh.

Walaupun begitu, kita digalakkan untuk mengambil udang dalam jumlah yang sederhana. Yang paling bagus bila dibakar atau direbus atau dipanggang.

Lapar pulak bila sebut mengenai udang. My all time favourite. Sedap kalau dapat makan udang yang segar. Rasa lebih manis dan wooooow!


Ihsan Google

Ada sesiapa nak poskan? (muahh ciket)


----------------------------------------------------------

KURANGKAN KOLESTROL DENGAN  SHAKLEE!


bysyiraishak.blogspot.com
SET KAWAL KOLESTROL. Hanya cadangan sahaja.


Sumber & Credit :

http://www.sajionline.my/index.php/info-makanan/714-kolesterol-pada-udang-tidak-merbahaya
http://www.readersdigest.com.au/are-prawns-high-in-cholesterol




'THE GREATEST WEALTH IS HEALTH'


Berminat dengan produk Shaklee? Whatsapp sya 014-6342040 :)

Konsultasi eksklusif buat customer sya yang eksklusif..


-----------------------------------------------------------------------------------

 Like page Jom Sihat Jom  di Facebook untuk dapatkan tips & info terkini :

Atau boleh jengah untuk pertanyaan / order :



Klik!

You Might Also Like

29 Pengomen

  1. saya memang suka makan udang..lebih2 lagi kalo dibakar...

    SET SLIMMING PUJAAN HATI

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh sedap tuu..sama la. lepas tu buat pencicah.mmg terangkat kan

      Delete
  2. sedapnya tengok udang tu..dah lama tak makan sebab suami tak gemar snagt udang..:)

    Kulit Kering dan Menggelupas

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahai..family sy pun tak gemarkan udang sebab alergik.so alternatifnya,kena makan kat luar laa

      Delete
  3. Husband ila memang penggemar udang tetapi tak boleh makan banyak sebab akan kena gout. Sejak amalkan omega, dia dah boleh makan tanpa rasa sakit :-)
    Terlalu Kurus? Jom Tambah Berat Badan

    ReplyDelete
    Replies
    1. omega bagus kan untuk pesakit gout.. so dah boleh makan udang tanpa pantang dahh

      Delete
  4. Siapa yang ada gout memang tak makan ler seafood nie. Udang yang sedang2 sedap. Bagi Huda yang besar tak sedap sangat.hihii..

    JommSihatDanCantik -> HILANGKAN BLACKHEADS & WHITEHEADS SENDIRI

    ReplyDelete
    Replies
    1. bole jer huda.. tapi kena ambil kuantiti yang sedikit je la.

      Delete
  5. Nice info... Mmg jrang mkn udnag..

    ReplyDelete
  6. Saya memang sangatbsuka udang....boleh dikatakan peminat udang sangat......terima kasih atas info dear.

    rawat kayap segera sebelum terjadi komplikasi yang teruk

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pun suka udang..tapi lama dah tak makan udang fresh

      Delete
  7. Replies
    1. tengok pun dah sedap apetah lagi makan udang..fuhh

      Delete
  8. Cik abang bawak balik stok udang seminggu pun xhabis lagi ni
    Udang bakar tu memang memberi ilham

    Panduan Untuk Si Manja minum guna cawan

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dapat kat sy, mmg takkan tunggu seminggu.. entah entah dalam sehari boleh licin hehe

      Delete
  9. suka sangat udang walaupun akan gatal-gatal tangan lepas makan.. tak kisahkan gatal, yang penting dapat makan udang.. hihihi

    8 PANDUAN MAKAN UNTUK KEKAL BERAT BADAN YANG SIHAT

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan? sy pun ada masalah yg sama cuma tengok pada masa tertentu je la..omega kan ada ehhehe

      Delete
  10. Sedapnya udang...apa-apa pun kolestrol memang bahaya...rawat kolestrol anda dengan supplement shaklee.

    ketahui kepentingan kalsium

    ReplyDelete
  11. Sukanya udang.. Kalau half cook lg sedap.. Tpi Mmg High cholesterol lah..
    Tapi Sejak ad omega n PhytocolSt ni, Kalau mkn tu tak lah risau Sgt.. Skurgnya ad penawar..
    Jom Join Segmen Blogwalking!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul..cuma kena ambil dalam kuantiti yang berpada-pada la.jangan makan sampai tak ingat orang sebelah

      Delete
  12. Udang fav seafood sy. Bru sy tau, thanks sharing info ni sis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la..my fav cuma udang sakng dah mahal so kena jimat cermat beli udang hehe

      Delete
  13. Yeayyyy udang mmg favourite saya..thanks for the info

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe samala..bila terkenangkan udang,itu yg buat entry ttg udang

      Delete
  14. Mujurlah udang bina kolestrol baik. Hehe. Udang memang favourite :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..tapi jadi tak baik kalau makan terlebih had. my all time fav jugeee =)

      Delete
  15. kolesterol pun ade baik n jahat yer! Tapi memang perlu awasi kolesterol dalam darah bagi elakkan komplikasi jantung...

    ReplyDelete

Assalammualaikum / Hai...

Sila tinggalkan jejak anda kat sini..Nanti saya boleh blogwalking!:)

Terima Kasih.

Not A StoryTeller

Not A StoryTeller

FOLLOW US

:: GENG GOOGLE ::