RASA NAK BUANG JE KASUT BARU!

9:30 PM

Gembiranya hati bila dapat pakai kasut baru especially kasut yang bersarung..

Office attire yang paling senonoh adalah pakai kasut bertumit dan bersarung. Betul ke?

Sya pakai flat shoe je..senang nak lari-lari (bajet keja office boy ke?huuhu)





Tapi yang paling tak best,asal pakai kasut baru je mesti melecet!

Jalan la lama sikit, konfem kaki dah stat merah dan sakit-sakit.

Pernah alami macam ni?




Petua orang dulu-dulu kata gigit kasut tu. Gigit macam arnab tu ke??? No..no..no...Gigit manja-mana je. Kalau taknak gigit, suruh kucing kita yang gigit.hehe





Lagi satu, gosok-gosok dengan lilin supaya permukaan yang baru, fresh dan keras tu akan lembut...(term macam tak sesuai je.abaikan.)

Sebenarnya ni disebabkan ada geseran yang melibatkan kulit dan permukaan yang keras. Dah namapun kasut baru, so dia pun belum friendly dengan saiz kaki kita lagi.

Selain tu, ada lagi cara lain untuk mengelakkan kaki uolss yang cantik tu dari melecet. Apa kurlass jalan terhincut-hincut dengan kasut baru kan?


SAPU DENGAN BODY BUTTER(BB)
Selalunya kakak-kakak yang merupakan penggemar body butter mesti akan sapu BB tak kira dimana untuk wangikan bodi kan?Tak salah gunakan BB tu untuk kasut baru yang cantik tu.



Sebelum pakai dan bergaya dengan kasut baru,sapukan BB pada bahagian kaki yang suka sangat nak melecet supaya kaki tu licin dan tak kesat. Dari situlah ia membantu kulit kaki dari melecet disebabkan ada geseran antara permukaan kasut dengan kulit  kaki kita.


PAKAI PLASTER
Sebelum pakai kasut baru, paling senang tempek je plaster pada permukaan kulit yang sellau melecet. 

Mencegah sebelum mengubati. So, ini dapat mengurangkan rasa sakit akibat melecet dan menghalang luka akibat geseran.



Sekarang ni, dah macam-macam bentuk dan warna plaster yang ada di pasaran. Pilih yang lutsinar pun bagus untuk sesiapa yang taknak nampak jelas yang kita pakai plaster. :P

ELAKKAN PAKAI KASUT DALAM TEMPOH YANG PANJANG
Dah nama pun kasut baru kan so mestilah kasut tu still keras dan tak lembut untuk digerakkan.

Kaki pun mula mendapat tekanan dan sukar bernafas dengan baik. Ruang udara pun kurang.

So, nak nampak cantik kurangkan masa pakai kasut terlalu lama! Biarkan kaki tu bernafas sikit...


Alaaa...pakai je selipar.Senang! hiihih..tapi pastikan pakai masa waktu yang sesuai laaa..



Sumber : http://www.karangkraf.com/gaya-hidup/hindari-kaki-melecet-akibat-kasut-baru-1.322601






www.bysyiraishak.blogspot.com




You Might Also Like

4 Pengomen

Not A StoryTeller

Not A StoryTeller

FOLLOW US

:: GENG GOOGLE ::