BILIK TIDUR KAU BUSUKLA!

12:30 AM


Sorry to say..Sya memang rimas dengan bilik yang berbau. Especially bilik tidur yang memang sah kita tidur setiap hari.

(kadang2 kita tak perasan yang bilik kita berbau kan?Melainkan ada orang infom)


Sekurang-kurangnya setiap bilik wajib ada pewangi!




At least walaupun bilik tak secantik mana ataupun sekemas macam 'puteri raja', kita mestilah menjaga bilik supaya berbau harum.




For me, sya akan pastikan takde tuala lembap dalam bilik! Itu salah satu punca bilik berbau tau.

Ada tips untuk mengelakkan bilik kita berbau selain menggunakan haruman. Mudah dan murah!




Letakkan beberapa biji limau kasturi kat setiap sudut bilik. Bau limau kasturi ni wangi dan mampu mengharumkan bilik secara semulajadi! Kalau ada lebih, boleh dibuat minum dan detoks! :)



Prepare beberapa jenis bunga yang wangi seperti melur atau sundal malam, ros, cempaka, kenanga dan lain-lain. Potong kecik-kecik untuk dijadikan macam potpuri dan letak di sekeliling bilik. So, bilik akan bau segar macam kat taman bunga!



Ada daun pandan di belakang rumah?Haaa,, pandan kan baunya wangi so boleh dijadikan pewangi semulajadi kat dalam bilik. Potong kecik-kecik daun pandan dan letak di dalam mangkuk kecil atau kain jarang macam pouch telur tu. Boleh digantung di pintu, sudut bilik, area aircond atau kipas. Kompem tidur pun lena :)


TIPS LAIN



  • Buka tingkat sedikit setiap hari
  • Kemas dan sapu bilik setiap hari
  • Elakkan makan atau bawa makanan di dalam bilik tidur
  • Selalu cuci cadar dan selimut
  • Pastikan tiada baju kotor berlonggok di dalam bilik
:::


::::


::::


::::


::::


:::::


::::






Tadaaa...bilik macam ni la buatkan hati senang dan tidur nyenyak sangat-sangat! :)


Sumber : 
Dara jun 2012



'THE GREATEST WEALTH IS HEALTH'


Berminat dengan produk Shaklee? Whatsapp sya 014-6342040 :)

Konsultasi eksklusif buat customer sya yang eksklusif..


-----------------------------------------------------------------------------------

 Like page Jom Sihat Jom  di Facebook untuk dapatkan tips & info terkini :

Atau boleh jengah untuk pertanyaan / order :



Klik!



You Might Also Like

1 Pengomen

  1. Scary pulak nak letak pandan dalam bilik....wangi semacam je nanti haha.

    ReplyDelete

Assalammualaikum / Hai...

Sila tinggalkan jejak anda kat sini..Nanti saya boleh blogwalking!:)

Terima Kasih.

Not A StoryTeller

Not A StoryTeller

FOLLOW US

:: GENG GOOGLE ::