TIPS CANTIK : EYESHADOW TAHAN LAMA DI MATA

8:30 AM

Cara Makeup Mata dari beginner yang dia c & p kat Google untuk simpanan masa hadapan :)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Takkan eyeshadow pakai kat pipi pulak kan?hahah.. 


Ihsan dari PAk Google


Ihsan dari Pak Google

Eh ada tau orang yang pakai eyeshadow sebagai pengganti untuk blusher. Itu kes bila tak jumpa mana kita letak blusher sebelum ni. Tetiba hilang dari drawer ataupun menggatal nak cuba cuba..

Buat pemakai eyeshadow atau mekap mata especially yang masih mentah dalam dunia mekap mata macam sya ni, mesti rasa kekok nak kasi cantik eyeshadow tu kat mana area mata.

Confuse mana 1 kaler yang sesuai nak digunakan.. Pastu tak tahu nak letak belah mana..kaler gelap kat mana, kaler cerah kat mana...


Ihsan dari Pak Google

Itu satu hal la kan.. Hal lain pulak, mekap mata senang sangat mencair especially pada sesiapa yang menghadapi masalah muka berminyak macam sya ni. Kiranya eyeshadow tu tak tahan lama kat mata. Dahla takde masa nak tenyeh tenyeh dah. Malas nak kendong merata2 eyeshadow tu ( itu untuk sesiapa yang pemalas nak bawak hihuhihu)


MACAM MANA NAK PASTIKAN EYE SHADOW TAHAN LAMA?


1. Guna eye shadow base atau primer. Sya beli brand Essence sebab harganya murah. Then, baru tempek eye shadow. Alaaa..bukannya nak mekap beria ria kan. Simple2 sudahhh... ;)


Ihsan dari PAk Google

2. Cream eyeshadow atau eyeshadow powder. Maybelline ada cream eyeshadow ni.Lagi satu, jenama Kiss Beauty.


MAybelline Tatoo

3. Concealer. Kalau ada concealer kat drawer, lagi bagus. Tempek2 je kat mata then apply eyeshadow tu.


Maybelline Mousse Concealer
MAC Concealer

Concealer dari Maybelline

4. Foundation atau BB Cream. Sebarang jenis foundation pun boleh digunakan sebagai base eyeshadow. 




5. Loose powder. Haaa, yang ni sya dah lama tak beli. Malas sebab bukannya pakai sangat. Tapi Loose powder bole jugak dijadikan base mekap mata tu.Basahkan sikit span then tempek tempek.






5.Eyeliner pensel. Haa.. yang ni sya baru tahu. Rupanya boleh digunakan sebagai base.Mungkin sebelum pakai eyeshadow tu, boleh tempek eyeliner yang berkaler then baru pakai eyeshadow kegemaran.


6. Gel eyeliner.Boleh try satu hari nanti kalau dah expert.huhu



Selamat mencuba...hokeyyy!:)


You Might Also Like

0 Pengomen

Assalammualaikum / Hai...

Sila tinggalkan jejak anda kat sini..Nanti saya boleh blogwalking!:)

Terima Kasih.

Not A StoryTeller

Not A StoryTeller

FOLLOW US

:: GENG GOOGLE ::