KHASIAT HALIA PADA KESIHATAN

11:14 AM

Assalam..

Zingiber Officinale Ross..Ginger..Jahe..Khing..Mioga..Adruk.. semuanya adalah nama botani untuk halia dan nama nama halia mengikut negara maseng masseng.


Halia atau Zanjabil dalam bahasa arab ada disebut di dalam al-Quran. Sebagai contoh di dalam Surah Al-Insan ayat 17, firman Allah Taala yang bermaksud :


“Dan mereka dalam syurga itu, diberi dari sejenis minuman yang campurannya dari zanjabil.”  

Tengok...betapa pentingnga halia sampaikan ada tertulis di Al-Quran.So, kita haruslah menggunakan sebaik baiknya tumbuhan dari kitab Allah untuk manfaat bersama.Okey, apabila kita bercakap pasal halia atau halia bara, pasti korang dah tahu khasiatnya yang dapat membantu membuang lebihan angin dalam badan.Betul kan?

Bukan setakat tu je, halia juga dah jadi salah satu tumbuhan yang digunakan dalam rencah masakan tapi boleh dijadikan minuman, kosmetik dan ubat ubatan. Macam kat pasaran sekarang, ada losyen mahupun krim perisa halia untuk disapukan pada tempat berangin. Ada juga yang jadikan halia sebagai minyak aromaterapi, minyak wangi dan lilin .So, halia ni kiranya dah banyak dikomersialkan disebabkan khasiatnya yang begitu banyak.




Ada kajian awal yang meyatakan halia ni mampu mengurangkan paras kolestrol dalam darah dan mencegah pembekuan darah.Ia mampu melindungi saluran darah dan menghalang aterosklerosis iaitu keadaan yang boleh menyebabkan angin ahmar dan serangan jantung.
Namun,kajian yang menyeluruh je yang mampu memberi fakta yang konkrit mengenai peranan halia dalam hal ehwal perubatan.

Tapi, halia juga tak boleh diambil secara berlebihan. Yela, takkan nak makan halia mcm makan nasi atau macam ratah lauk kan? huuu itu memang tak hagak hagak laa.. Ambil dalam kuantiti yang sikit pun dah memadai untuk dapatkan manfaat halia untuk tubuh.



Yang penting, segala makanan yang kita ambil terutamanya ibu mengandung kenala dapatkan nasihat doktor dulu. Kalau doktor benarkan,barula kita ambil mengikut dos yang ditetapkan. Dan kita juga memang kena kawal makan makanan herba ni,walaupun fungsinya sanngat2 baik.Sebabnya ada herba memamng panas dan boleh buat kesan buruk pada tubuh satu ari nanti.





Kebanyakan petua petua tradisional memang guna halia sebagai ubat untuk hilangkan demam,sakit tekak,batuk,loya,muntah,pedih ulu hati mahupun PMS.Antaranya:

  • tumbuk halia dan campurkan dengan madu asli.Kunyah 2x sehari untuk menghilangkan batuk dan sakit tekak.
  • hiris halia dan rebus dalam air.Campurkan sedikit serbuk kayu manis untuk rasa relax dan hilangkan sakit2 badan
  • Kalau demam, minum air teh halia ataupun jadikan halia sebagai jus.
  • Perahkan halia dalam air limau untuk hilangkan loya,muntah dan pedih ulu hati.
  • Kalo sesiapa ada PMS, campurkan halia + air + madu dan minum 2-3x sehari.
Senangkan?

So, POINT UTAMA : agak agakla kalau nak makan halia tu..... ;P


Tak sanggup nak makan halia macam tu je? Jum beralih pada Peppermint Ginger Plus !







Nak beli atau order sendiri menggunakan KAD KREDIT atau KAD DEBIT, korang boleh terus click gambar di bawah dan terus membuat pembelian di laman web Shaklee! 







**Free consultation untuk exclusive customer :)
-----------------------------------------------------------------
* This product is not intended to diagnose, treat, cure or prevent any diseases | Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, mengubati, atau mencegah sebarang penyakit *
-------------------------------------------------------------------
 Like page Jom Sihat Jom di Facebook untuk dapatkan tips & info terkini :




 Atau boleh jengah untuk pertanyaan / order :

PM di Facebook : Syira bysyiraishak  
Fb Page : www.facebook.com/bysyiraishak 
WhatsApp : 014-6342040 
Blog : www.bysyiraishak.blogspot.com 
Instagram : bysyiraishak 
Email : syiraishak30@gmail.com





You Might Also Like

0 Pengomen

Assalammualaikum / Hai...

Sila tinggalkan jejak anda kat sini..Nanti saya boleh blogwalking!:)

Terima Kasih.

Not A StoryTeller

Not A StoryTeller

FOLLOW US

:: GENG GOOGLE ::