HANYA DENGAN 6 BAHAN, RESIPI WAFFLE YANG SIMPLE DAN SEDAP SIAP!

10:24 AM

Assalammualaikum..
Nak share sumthing resipi yang kami buat semalam.
Plan nak buat waffle mmg dah lama.
Tapi akhirnya termakbul sebab emak dah belikan pembakar waffle baru-baru ni.
surprise-surprise!


www.bysyiraishak.blogspot.com

Tapi,malangnya dalam keghairahan tu,mesin pembakar tak dapat digunakan.

Sebabnya bila on je,mesti eletrik umah shot especially kat dapur. So,saya buat ala-ala mcm penkek je.

Then letak la peanut ke,planta,dll kat atas tu Stil waffle juga kan..walaupun bentuknya mcm penkek.


www.bysyiraishak.blogspot.com

Antara bahan-bahannya adalah:

125g mentega
75gm gula kastor
4bj telur
250gm tepung gandum
serbuk penaik
200 ml susu segar
esen vanila

www.bysyiraishak.blogspot.com

Pukul mentega,gula,butter hingga kembang

www.bysyiraishak.blogspot.com

Masukkan tepung berselang seli dengan susu.Pukul rata.

www.bysyiraishak.blogspot.com

Letak atas pan je,ala2 mcm penkek la kan..


Boleh dimakan tanpa waswas,hihi

Letak la butter,peanut,choc @ seri kaya @ apa2 je perisa kat dlm tu.Nikmat tau=)


Actually,kalau pembakar waffle tu okey,just letak je adunan dalam tu.Bila nipis-nipis & garing,lagi sedap,pada saya la.

Makan panas-panas dengan apa-apa air especially teh 'o,teh tarik dll .lagi best,hi-tea kat taman.perghhh..
=)

You Might Also Like

4 Pengomen

  1. salam..bagaimana nak cari pembakar waffle?saya dah penat cari tp xjgak jumpa..boleh bg alamat kedai or ape2 alamat utk mudah saya memcari pembakar waffle....

    ReplyDelete
  2. haii..pembakar ni my mum beli kat eng heng jek.kalo x silap seng heng kat area kajang.dh try tgk seng heng?

    ReplyDelete
  3. salam.. nak mintak tlg beli blh?
    0139937833

    ReplyDelete
  4. rumah jauh ke?try la cari kat mana2 branch seng heng.ataupun order dari dorang..:)

    ReplyDelete

Assalammualaikum / Hai...

Sila tinggalkan jejak anda kat sini..Nanti saya boleh blogwalking!:)

Terima Kasih.

Not A StoryTeller

Not A StoryTeller

FOLLOW US

:: GENG GOOGLE ::